Hol is kezdjem... nekem a mániám a "ropogós keksz"... Ez önmagában nem nagy kihívás, de a ch csökkentett, kvázi cukormentes verziók esetében már nagyon is az.
Mióta létezik a xilit és az eritritol már könnyebb dolgunk van...:) Szerencsére!
Ennek a keksznek a receptjét a Kifőztük magazin mézeskalács és vajas keksz készítő/díszítő tanfolyamán lestem el, ahol mint "fotós" voltam jelen :) Az erről készült albumot egyébként megleshetitek itt.
A megadott mennyiségnek én rögtön csak a felét készítettem el, ebből kb 20 db keksz készült. Érdemes duplázni és jól záródó fém sütis dobozban tartani, mert 1-2 hétig tökéletesen eltartható.
A szénhidrát mennyiségéről pedig annyit, hogy eritritollal készítve a komplett mennyiségben kb 50 gramm ch található... vagyis egyetlen kekszben 2-3 gramm.
No igen az eritritol a maga 0 gramos ch tartalmával nagy segítség :)
A képen látható pohárra akasztható szív formát az 5 betűs T-vel kezdődő hipermarketben vásároltam, készletben kapható egy csillaggal együtt, de ügyes kezűek simán megoldhatják úgy, hogy a szív formából a megfelelő helyen kivágnak egy kis tégla lapot.
Hozzávalók:
12 dkg vaj
12 dkg eritritol
1 felvert tojás fele
1 csipet só
1 mokkás kanál sütőpor
20 dkg zabpehelyliszt
Ízesítéshez használhatunk: vanília kivonatot/aromát, kezeletlen citrom reszelt héját, mandula aromát stb... variáljuk ízlés szerint :) Az enyémbe egy kis narancs és vanília kivonat került 1-1 teáskanállal.
Ha színezni akarjuk: piros ételfesték (nekem dr. oetkerből kellett 1 teáskanál) vagy céklapor
Elkészítés:
A vajat az eritritollal habosra keverjük bele keverjük a tojást és a választott fűszereket, ízesítőket. Ha szeretnénk színezni a tésztát akkor az ehhez szükséges anyagokat is ekkor keverjük hozzá.
A lisztet a sütőporral és a sóval összekeverjük majd a vajas keverékhez adjuk. Alaposan összedolgozzuk és 30 percre a hűtőbe helyezzük.
Ezt követően lisztezett nyújtódeszkán az egészet átgyúrjuk és 3-5 mm vastagságúra nyújtjuk és a kívánt formákat kiszaggatjuk.
A sütőt előmelegítjük 190 fokra és a kekszeket sütőpapírral bélelt tepsiben kb 7 perc alatt kisütjük. Óvatosan kell velük bánni, mert könnyen megbarnulnak.
Miután kiszedtük a sütőből hagyjuk a tepsiben kihűlni őket, mert melegen még eléggé omlósak, de ahogy kihűlnek úgy vállnak ropogóssá.
Az eritritol helyett használhatunk xilitet illetve a legjobb az ebből darált porcukor, de ebben az esetben természetesen a szénhidrát mennyiség is valamennyivel növekedni fog.
Az eitritol használata cukorbetegeknek is biztonságos, ugyan van némi "jeges" érzés a fogyasztás közben, de ez nem zavaró... sőt :)
A kekszek felülete nem lesz olyan sima mint a normál lisztes verzió esetében, ez részben az eritritolnak, részben a zabpehely lisztnek köszönhető... de azt hiszem ez legyen a legnagyobb bajunk :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése