2013. január 30., szerda

Indiai vöröslencsés dhal



A dhal voltaképpen egy sűrítés nélküli főzelék. A vöröslencse számos értékes tápanyagot tartalmaz, valamint megfelelő fűszerekkel melegítő hatással is bír, ezért előnyös télen fogyasztani.
Szerintem a téli estéken nincs is jobb mint egy ilyen gyorsan elkészíthető melengető fűszeres étel. Ez a recept is Kifőztük februári számában jelent meg, mely továbbra is ingyenesen letölthető itt.




Hozzávalók:

50 dkg vöröslencse

30 dkg hámozott paradicsom konzerv a levével együtt

1 nagy fej vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

Kb. 3 cm friss gyömbér

1-1  teáskanálnyi a következő fűszerekből:

koriandermag, római kömény, édesköménymag, mustármag

1,5 teáskanál őrölt csili

1 evőkanál kurkuma

2 db babérlevél




Elkészítés:
A vöröslencsét átmossuk, majd feltesszük főni annyi vízben amennyi bőven ellepi, sózzuk majd hozzáadjuk a kurkumát és a babérlevelet.
 Az apróra vágott hagymát, a reszelt gyömbért és a fokhagymát kevés olajon megpirítjuk. Ezután hozzá adjuk a paradicsom konzervet és alaposan összeforraljuk.

A koriandermagot, római köményt, édesköménymagot és mustármagot egy száraz serpenyőbe tesszük és addig pirítjuk, amíg a magok elkezdenek pattogni, ezután egy mozsárban vagy darálóban porrá őröljük.

Ha a vöröslencse teljesen megpuhult kivesszük a babérleveleket és ha maradt leöntjük róla a felesleges vizet, hozzá öntjük a paradicsomos keverékhez és összeforgatjuk. Ezután az őrölt fűszereket is bele keverjük és tovább ízesítjük az őrölt csilivel és sóval. Együtt forraljuk néhány percig.



Tálaláskor adhatunk mellé naan kenyeret vagy csapatit is.

Ha tetszik a blogom kövesd a facebookon is : katt ide:)

Nincsenek megjegyzések: