2012. június 6., szerda

Citromos keksz, gyömbéres rebarbara lekvárral


Rachel Allen könyve nagyon jó! Nem bírom letenni, annyi szuper recept van benne :)
A mai bejegyzésben rögtön két receptet is megmutatok, mert a citromos keksz és a lekvár is a könyvből van... fantasztikusan passzolnak egymáshoz.

Hozzávalók kb 6-7 dl lekvárhoz - ennyi nem szükséges a kekszhez, de jó ha marad ;) :
450 gr rebarbara megtisztítva, feldarabolva
450 gr cukor
1 nagy vagy 2 kisebb citrom leve
2 ek frissen reszelt gyömbér
50 ml víz

Hozzávalók kb 35-40 db kisméretű keksz koronghoz:
175 gr liszt
100 gr puha vaj
1 nagyobb (kezeletlen) citrom reszelt héja
50 gr cukor 




Elkészítés:
Kezdjük a lekvárral! Nem nagy kunszt az egész :) A hozzávalókat tegyük egy lábosba, először közepes lángon melegítsük, amíg a cukor elolvad utána nagyobb lángra tehetjük és hagyjuk addig forrni amíg besűrűsödik. Kb 20-25 perc elég neki. Egy kis tálkányit hagyjunk hűlni a többit tegyük fertőtlenített üvegbe és jól zárjuk le. 

A kekszet összeállítani sem lesz nagy ördöngösség. A lisztet és a citrom lereszelt héhát egy tálba tesszük, hozzá adjuk a puha vajat és elmorzsoljuk benne, majd hozzá keverjük a cukrot is. Kezünkkel összegyúrjuk, ha nem állna össze azonnal se adjuk hozzá vizet! A recept így működik ahogy van, csak ne adjuk fel :) Viszonylag hamar összeáll.
Lisztezett nyújtódeszkán fél cm vastagra nyújtjuk majd kiszaggatjuk.
Sütőpapírral borított tepsin 6-10 percig aranybarnára sütjük majd sütőrácson hagyjuk kihűlni.

A kihűlt kekszeket a rebarbara lekvárral összetapasztjuk. 

2 megjegyzés:

Beastie írta...

éljen, neki is fogok azon nyomban - a lekvár már tegnapról elkészült....

Livi írta...

Helyes helyes! :) Kekszet mindenkinek!