2012. május 14., hétfő

Sütőzacskóban sült indiai csirkemell, vöröslencsés cukkini chutneyval



Ezzel a recepttel veszek részt a Tartsd a szintet! diabetikus receptversenyén. Nemrég érkezett hozzám egy megkeresés, miszerint cukorbetegek számára is fogyasztható receptekkel mérethetem meg magam. Nagyon megtetszett a verseny, mivel számomra rendkívül fontos, hogy cukorbetegeknek és fogyni vágyóknak is szerepeljenek receptek a blogomon.  Ezen kívül egy fagyi receptjével is indultam :)

A receptemre szavazni is lehet, remélem elnyeri tetszéseteket és nyomtok rám 1-1 szavazatot a Tartsd a szintet! oldalán. Ezzel nem csak én nyerhetek, hanem akár ti is kedves olvasóim! Ugyanis a versenyben Dcont Trend készülékeket, a világ egyik legpontosabb vércukormérőjét nyerhetik meg azok is akik szavaznak! Az oldal linkjét itt találhatjátok!
Mutatok néhány képet a vércukorszint mérőről! Nagyon szép nem? :)








Íme a recept!

Hozzávalók 2 személyre:
250 gr csirkemell
1 dl olívaolaj
2-2 mokkáskanál a következő fűszerekből:
 Koriandermag
Édesköménymag
Római kömény
Mustármag
Fekete mustármag
1 mokkáskanál őrölt chili – ízlés szerint módosítható a mennyisége
Görögszéna
Ízlés szerint: só, bors

Elkészítés:
A csirkét megtisztítjuk és tetszőleges nagyságú darabokra vágjuk, ha a nagyobb szeletek mellett döntünk, érdemes beirdalni a képen látható módon, így nem ugrik össze a hús.
A felsorolt 2-2 mokkáskanálnyi magvakat a mozsárba helyezzük és porrá őröljük. Az olajat összekeverjük az őrölt magvakkal és a chilivel, ebben pácoljuk a csirkét legalább egy órán át.
Előkészítjük a sütőzacskót, bele öntjük a csirkét a páclével együtt, sózzuk, borsozzuk. A zacskó száját bekötjük, kissé összerázzuk, majd a tepsire helyezzük, megszurkáljuk és 180 fokos sütőben puhára sütjük, amikor puha kinyitjuk a zacskót, hogy kissé megpiruljon. KB 20-30 perc alatt puhul meg, de érdemes figyelni és ellenőrizni. Ha marad szaftja a tálaláskor érdemes a hús mellé kínálni. Ez a sütési eljárás kedvező a cukorbetegek számára, hiszen kevés zsiradék felhasználásával készül. Az indiai pácot felhasználhatjuk grillezett húsokhoz is!

Vöröslencsés cukkini chutney

Hozzávalók:
2 személyre
1 kisebb cukkini
50 gr vöröslencse
1 nagy fej vöröshagyma
1,5 evőkanál kókuszzsír
2 gerezd fokhagyma
Fél mokkáskanál őrölt chili
Bors

Elkészítés:
Kezdjük a vöröslencsével, alaposan mossuk meg majd rövid időre áztassuk be – kihagyható – majd tegyük fel főni annyi vízben amennyi ellepi. Főzzük puhára, közben előfordulhat, hogy a vizet pótolni kell. Ha puha szűrjük le, tegyük félre. A vöröslencse az alacsony glikémiás indexű ételek közé sorolható, emiatt kitűnően beleilleszthető a cukorbetegek étrendjébe is.

Nincsenek megjegyzések: